kaj-je-vzrok-za-kandido

Kandida Albicans

Zdravje in lepota

Kandida z oznako Albicans velja za najpogostejši tip glivične okužbe. Znana je kandida v ustih, prebavnem sitemu ali pa vagini. Prav tako lahko prizadene tudi kožo ali pa sluznične membrane. Če je vaš imunski sistem dovolj okrepljen, je takšna vrsta infekcije za vas veliko manj verjetna. V nasprotnem primeru se lahko okužba preseli na druga območja v telesu.

Sicer pa je kandida gliva, ki naj bi v telesu praviloma skrbela za absorbiranje hranil ter za prebavo, a le ko je v mejah normale. Če se podre naravno pH ravnovesje, se je kandida zmožna nenadzorovano razrasti ter povzročati številne sistematske težave.

Znaki

Če ste pogosto utrujeni, imate veliko željo po sladkem, slab zadah, belo oblogo na jeziku, ste zmedeni, se soočate s hormonskim neravnovesjem, bolečinami v sklepih, ste izgubili libido, imate kronične težave z alergijami ali sinusi, oslabljen imunski sistem ali pa infekcijo sečil, to kaže na znake, ki opozarjajo na kandido.

Vsekakor je kandida v ustih ali kje drugje lahko posledica marsičesa. Vzrok zanjo je lahko prehrana, v katero je vključenega veliko sladkorja, rafiniranih ogljikovih hidratov ali pa alkohola. Vse to lahko zelo pripomore k učinkoviti rasti gliv.

kandida-v-ustih

Vzroki za kandido

Antibiotike pogosto potrebujemo za bolj proti kateri od trdoglavih infekcij, z namenom da bi najučinkoviteje odstranili škodljivo bakterijo iz svojega telesa. Vseeno pa se moramo zavedati, da antibiotiki nikakor ne uničujejo samo slabih, temveč tudi dobre bakterije. Slednje v našem telesu dobro skrbijo za prebavo ter ohranjajo kandido pod kontrolo. Če antibiotike jemljemo dlje časa, naše telo lahko postane odličen gostitelj za kandido.

Na kandido vpliva tudi uporaba kontracepcijskih tablet. Takšne tabletke sicer same od sebe ne povzročajo okužbe glivic ali pa sindroma razrasle kandide. Vsekakor pa ravno zaradi njih lahko veliko hitreje pride do neravnovesja v telesu. To pa, kot vemo, povzroča težave s kandido.

Kronična utrujenost in motnje razpoloženja so tipični simptomi za kandido

Razrast glivic v ustni votlini

Kot smo že omenili, je kandida lahko prisotna v ustih ter na koži večine od zdravih ljudi. Pravzaprav z njo prvič pridemo v stik že ob rojstvu. Težave pa se pojavijo, ko se kandida v ustih ali kje drugje razrase. Oralna kandidoza pomeni na primer razrast glivic v ustni votlini. Ta je lahko povsem asimptomatska, po drugi strani pa prav tako lahko povzroča bolečino v ustih ter žrelu.

Kandida v ustih se lahko pojavlja v več možnih oblikah, na primer v obliki belih skupkov ali pa madežev. Prav tako se lahko pojavi v obliki intenzivnejše rdeče sluznice ustne votline in žrela, v obliki belih oblog. Zanjo je prav tako značilno, da se pojavi ob spremenjenem mikro okolju v votlini ust, prav tako lahko v primeru spremenjene imunosti.

K razrasti kandide v ustni votlini v večji meri pripomorejo jemanje sistemskih antibiotikov, jemanje kortikosteroidov, kajenje, manj učinkovito izločanje sline. Veliko pogosteje se pojavlja pri diabetikih, saj imajo praviloma veliko slabšo obrambo imunskega sistema.

Kandida na sploh pa lahko postane resnejši problem pri tistih, ki prestajajo kemoterapijo in obsevanje. Prav tako postane komplicirana pri ljudeh, ki so okuženi z virusom HIV, pri bolnikih, ki so na intenzivni negi, pri ljudeh s slabo ustno higieno, ne nazadnje tudi pri nepokretnih.