prednosti-uživanja-brinovih-jagod

Zakaj uživati brinove jagode?

Kulinarika

Brinove jagode so na videz zelo drobne, skorajda črne barve. Bogate so z vitamini B in vitaminom C, različnimi smolami, eteričnimi olji, solmi, kislinami, kalcijem, čreslovino, sladkorjem, pektinom in še bi lahko naštevali. Lahko rečemo, da jih odlikuje izjemno visoka hranilna moč. Jagode brina imajo odlične diuretične lastnosti, učinkovito urejajo prebavo, zelo ugodno vplivajo na dihala, priporočajo se celo za diabetike. Ne priporočajo pa se za osebe z obolelimi ledvicami, prav tako ne za nosečnice, saj lahko v maternici povzročajo krče.

Sicer pa je brin lahko uporaben tudi kot začimba, razkuževalno sredstvo, neredko se označuje kot čudežno zdravilo. Nekateri zanj celo trdijo, da njegovo učinkovanje seže dlje od antibiotikov.

Brin uspeva na suhi kamniti podlagi

Navadni brin lahko najlaže najdemo na suhi kamniti podlagi. Navadna vrsta brina je namreč izjemno nezahtevna vrsta grma. Veliko ga je v kraškem svetu, tudi na nekaterih drugih naših planotah. Še posebej pritegnejo njegove srebrne iglice. Odličen podatek pa je ta, da so za zdravje užitni skorajda vsi njegovi deli. V zimskem času lahko na primer njegove vejice in veje uporabite za pripravijo dekoracij v svojih bivalnih prostorih. Obenem boste poskrbeli tudi za veliko bolj čist zrak.

Grmovje je še posebej priljubljeno zaradi majhnih, skorajda črnih jagod. Te v sebi skrivajo morje zdravilnih lastnosti. Kljub temu pa morate biti pri uživanju brinovih jagod precej previdni. Na dan lahko namreč zaužijete le 1 do največ 2 grama posušenih plodov. Sama lupina jagode vsebuje grenke snovi, eterično olje, smole, sladkor, čreslovine, organske kisline, rudninske snovi in še bi lahko naštevali.

Poskrbite za vitalnost srca ter ožilja

Brinove jagode je torej treba uživati po pameti. Vsebujejo tudi veliko biološko aktivnega C vitamina ter Bi vitamine pa tudi manjše količine kalcija. Njihova olja prav tako vključujejo nenasičene maščobne kisline. Te ohranjajo holesterol v tekoči obliki. S pravilnim uživanjem torej lahko odlično poskrbimo za ohranjanje vitalnosti srca ter ožilja.

Za vnetne bakterije v mehurju in sečnih poteh so sestavine v brinju dobesedno ubijalske. Spodbujajo razvoj dobrih bakterij v črevesju. Posledično krepijo želodec in uspešno preganjajo zgago. Za učinkovito krepitev želodca pomaga pet brinovih jagod na dan. Nato pa lahko z vsakim naslednjim dnem vzamete po eno več, vse dokler ne pridete do zaužitja 15 jagod na dan. Postopek je nato treba ponoviti še v obratnem vrstnem redu, torej po eno manj. Še enkrat pa velja opozoriti, da brinove jagodne nikakor niso ustrezne za nosečnice in vse osebe z obolelimi ledvicami.

Razkuževanje prostorov

Če ne kdo drug, pa vam lahko stari ljudje potrdijo, da so posušene brinove jagode odlične tudi za razkuževanje prostorov. Nekoč so z njimi razkuževali tako bivalne prostore kot tudi hleve. Na takšen način so namreč uničevali bacile ter učinkovito pripomogli k očiščenemu zraku. Ne nazadnje pa so s prekajevanjem nekoč preganjali celo kužne bolezni ter kugo.

Nikakor ne smemo pozabiti omeniti še brinovega olja. To je namreč izjemno učinkovito pri različnih vrstah vnetij, bolečinah v mišicah, odlično je tudi v boju proti celulitu.