kronično-vnetje-nožnice

Zakaj prihaja do vnetja nožnice

Zdravje in lepota

Za vnetje nožnice je značilna srbečica, bolečine, prav tako je povečan ter spremenjen izcedek iz same nožnice. Vnetje nožnične sluznice imenujemo vaginitis. Do vnetja pa lahko pripeljejo številni vzroki.

Med najpogostejše vzroke oziroma krivce za vnetje nožnice štejemo viruse, bakterije, parazitne okužbe, kemične ter mehanične vplive, zdravila, tumorske procese in ne nazadnje še hormonske spremembe.

Vzroki

Med najpogostejše vzroke za vnetje nožnice se prišteva prekomerna rast glivice, ki se imenuje Candida albicans. Sicer ima večina žensk v nožnici majhno količino glivic. Te se v normalnih pogojih ne razmnožujejo preveč in zato ne povzročajo obolenja. Do razrasta glivic pa lahko pride zaradi številnih dejavnikov, ki porušijo floro nožnice.

Razrast glivic je še posebej značilen za bolnice s sladkorno boleznijo. Prav tako so k temu nagnjene tiste ženske, ki imajo oslabljen imunski sistem, nosečnice, ženske, ki se zdravijo s kemoterapevtiki, antibiotiki ali kortikosteroidi. Naravno odpornost nožnične flore prav tako lahko oslabijo uporaba raznih deodorantov, pretirano izplakovanje ter agresivna mila. Sicer pa je vnetje pogostejše pri ženskah v menopavzi.

Tipični znaki

Samo obolenje se najpogosteje pokaže z razdraženostjo nožnice in zunanjega spolovila. Opazi se precej bolj obilen izcedek zelenkaste ali pa bele barve. Spominja na sesirjeno mleko. Sama sluznica pa je otekla ter pordela. Zelo pogosto je prisoten tudi srbež ter pekoča bolečina, ki se še bolj poveča med uriniranjem ter med spolnimi odnosi.

Sicer pa tovrstna težava večinoma poteka preprosto ter brez večjih zapletov. Kljub temu lahko pri nekaterih ženskah pride do dolgotrajnejšega pa tudi do trdovratnejšega vnetja.

Zdravljenje

Če glivično obolenje nožnice ni pretirano hudo, to lahko izzveni samo, brez potrebe po zdravljenju. Vendar pa se lahko vnetje pogosto ponavlja. Zdravljenje je torej predvsem odvisno od tega, za kako hudo obliko vnetja gre. Pri preprostejši obliki zdravljenje navadno traja kakšen dan, največ pa do tri dni. Samo vnetje ni nevarno, prav tako za seboj ne pušča kakšnih trajnih posledic. Ker pa so simptomi lahko zelo neprijetni, je vnetje treba vendarle ustrezno zdraviti.

Zdravljenje vnete nožnice praviloma poteka lokalno. Na izbiro so številna protiglivična zdravila. Katero zdravilo je najprimernejše za posameznico, praviloma določi kar njen ginekolog. Vnetje zaradi glivic se zdravi z antimikotiki. Ti so najpogosteje v obliki krem ter vaginalet. Prav tako je učinkovito tudi zdravljenje s peroralnimi tabletami.

Samooskrba pri vnetju nožnice

Ker praviloma pri vnetju nožnice ne gre za resnejše obolenje, si v veliki meri lahko pomagate kar sami. Ko boste na primer opazili kakršno koli spremembo na področju spolovila, je najbolje obiskati ginekologa. Pomembno je tudi, da ves čas nosite bombažno vrsto spodnjega perila ter da se izogibate mokrim kopalkam in si med seboj ne izmenjujete brisač.

Uporabljajte samo blaga mila, ne uporabljajte parfumov, odišavljenih robčkov oziroma odišavljenega toaletnega papirja. Spolovilo pa morate vedno brisati v smeri od spolovila k zadnjici. Ne nazadnje morate vedno poskrbeti tudi za primerno vrsto kontracepcije. Sicer pa vas bo na vse to in še kaj dodatnega opomnil tudi vaš ginekolog.