kronično vnetje ušesa

Vnetje ušesa

Zdravje in lepota

Vnetje ušesa – srednjega ali notranjega – je pogosto posledica določenega spleta okoliščin. A če takšne okoliščine prepoznavamo in odpravljamo, lahko preprečimo številne nevšečnosti z ušesi na sploh. Za vnetje srednjega ušesa je na primer značilno, da je lahko nastane iz več razlogov. Pogostejši je ta, da področje srednjega ušesa postane toplo, pretoplo ali slabo zračeno. Takšno okolje pa je ravno pravšnje za razvoj mikrobov.  Torej, če ne želimo, da bi v tem predelu prišlo do vnetja, mora biti dobro zračeno, prav tako tudi čisto ter suho.

Sicer pa je vnetje srednjega ušesa lahko tudi posledica drugega vnetja, na primer vnetja dihal. Kadar bolehamo za prehladom, gripo, bronhitisom in še za čim, se na sluznici grla nabirajo mikrobi ter sluz. Če mikrobi prodrejo v evstahijevo cev, lahko tudi tukaj povzročijo vnetje, zastoj sluzi ter otekanje.

Vnetje ušesa kot posledica vodnih športov

Do vnetja ušesa lahko pride tudi zaradi kopanja v morju, reki, bazeni ali kjer koli drugje. Ko voda vdere v uho, lahko na to mesto zaidejo škodljivi mikrobi, ki povzročajo vnetje. Nežno kožo sluhovoda navadno razdraži močno klorirana voda. S tem se ustvarijo zelo ugodni pogoji za naselitev mikrobov oziroma za vnetje ušesa.

Če se v ušesu zadržuje prevelika količina ušesnega masla, to lahko spodbudi prekomerno razmnoževanje potencialno škodljivih mikrobov oziroma vnetje. Ravno zato je še toliko pomembneje, da se ušesno maslo sproti odstranjuje. Najbolje je to početi s primernim pripomočkom na čim nežnejši način. Za to lahko uporabite nežna razpršila, ki so posebej narejena v ta namen. Takšnega opravila pa vsekakor ni dobro početi z ušesnimi palčkami.

Ušesno pršilo z olivnim oljem

Da bi se v veliki meri izognili vnetju ušesa zaradi prekomernega ušesnega masla, je torej najbolje uporabiti ustrezno razpršilo. Še najbolj se priporoča uporaba pršila z olivnim oljem. To je posebej dobrodošlo za vse tiste osebe, ki se jim ušesno maslo neredko strdi. Prav tako je dobro za tiste, ki imajo nekoliko neobičajno oblikovani sluhovod, ali pa za tiste, ki uporabljajo slušni aparat, slušalke ali čepke, pa tudi za vse, ki se ukvarjajo z vodnimi športi, kot sta plavanje ter potapljanje.

Ponavljajoče se vnetje ušesa

Če se ušesa oziroma uho vname ter povsem pozdravi, tedaj govorimo o akutnem vnetju. Če pa se vnetje ušesa kmalu po ozdravitvi ponovi, na primer da se na leto pojavi štirikrat, tedaj pa govorimo o kronični obliko vnetja.

Razlog za kronično vnetje ušes je lahko nefunkcionalna evstahijeva cev. Ta namreč ne zmore na najbolj optimalen način oskrbeti srednjega ušesa. Na sploh velja, da imajo s kronično obliko vnetja pogosteje težave moški. Za vnetjem ušesa prav tako zelo pogosto obolevajo tudi majhni otroci, kadilci, osebe, ki uživajo veliko alkohola, ljudje z volčjim žrelom, ljudje z znižanim imunskim sistemom, tisti, ki so pod kroničnim stresom, tisti, ki trpijo zaradi pomanjkanja spanja, osebe s kroničnimi obolenji na dihalih oziroma kjer koli drugje, ljudje, ki uživajo zdravila za zaviranje delovanja imunskega sistema. Zanimiv je še podatek, da so za vnetje ušesa dovzetnejši dojenčki, ki se hranijo po steklenički in ne z dojenjem.