pozitivni-učinki-lanenega-olja

Laneno olje je polno odličnih hranilnih snovi

Kulinarika

Laneno olje je vsebuje zelo veliko hranilnih snovi. Še posebej velja izpostaviti maščobne kisline omega 3, lignane ter  prehranske vlaknine. Maščobne kisline zmanjšujejo vnetja v telesu, prav tako odlično ščitijo naše srce ter ožilje in še bi lahko naštevali. Za lignane je značilno, da imajo izjemno močne antioksidativne lastnosti. Prehranske vlaknine v lanenem olju pa so topne in netopne.

Poleg vseh omenjenih snovi tovrstno olje vsebuje še mangan ter vitamin B1. Sicer pa se mora olje shranjevati v hladnem ter temnem prostoru. Še najbolje je, če ga hranimo kar v hladilniku. Na takšen način ne oksidira ter ne izgubi svojega hranilnega potenciala.

Uživanje

Strokovnjaki priporočajo, da se laneno olje najbolje obnese, če ga jemljete skupaj s hrano. To namreč poveča njegovo absorbcijo. Na dan lahko zaužijete eno in največ do tri velike žlice tovrstnega olja. Lahko ga na primer vmešate v jogurt, skuto ali pa v katero koli drugo vrsto hrane. Sicer pa je še bolje, če prednost daste lanenemu semenu. Olje je namreč oropano za večino lignanov ter vseh prehranskih vlaknin.

Sicer pa uporaba lanenega olja učinkovito zavira shranjevanje maščob v telesu. Obenem povečuje njihovo izgorevanje ter pomaga ohranjati tudi mišično tkivo. Ugodno vpliva na uravnavanje menstrualnega cikla. Pomaga pri težavah s plodnostjo ter težavami, ki so povezane z menopavzo. Redno in dosledno uživanje olja dobro vpliva tudi na težave s prostato.

Vsebuje omega 3 in omega 6

Na začetku smo že izpostavili, da so v olju lana prisotne omega 3 maščobne kisline. Olje prav tako vključuje omega 6 – kar 17 %. Sicer pa v njem najdemo veliko fitoestrogenov oziroma lignanov. Slednji so znani kot izjemno močni antioksidanti. Nekatere raziskave kažejo celo na to, da naj bi učinkovito zmanjševali tveganje za pojav različnih obolenj, ki so povezana z rakom.

Z rednim uživanjem olja tako lahko odlično poskrbite za krepak imunski sistem, znižujete krvni tlak ter skrbite za optimalno razmerje med omega LDL in HDL holesterolom.

Laneno seme je naravno odvajalo

Še bolj koristna pa je torej uporaba oziroma jemanje semen lana. Znano je, da je laneno seme lahko tudi prvovrstno odvajalo. Semena je najbolje zaužiti zjutraj na tešče, torej pred zajtrkom. Najprej je treba seme ustrezno zmleti na grobo, nato ga lahko daste na primer v jogurt ali pa v mislije. Pustite 15 minut, vse dokler se semena v tekočini ne napnejo. Za lajšanje težav s prebavo semena lahko užijete tudi vsak večer.

Sicer pa so sam lan ljudje gojili ter uporabljali že v pradavnini. Nezrele plodove ter semena so pražili ter jedli. Dandanes pa znanstveniki laneno olje ter seveda semena uvrščajo med najbolj zdravilna živila. Tako semena kot olje so namreč izjemen bogat vir omenjenih esencialnih maščobnih kislin, ki pa jih naše telo vsakodnevno nujno potrebuje. Pri izbiri olja in semen bodite pozorni zlasti na to, kje jih nakupujete. Še najbolj se vam splača tovrstna živila kupovati v specializiranih trgovinah. Čeprav boste zanje odšteli nekoliko več denarja, ste si s tem zagotovili kakovost in vse omenjene ugodne učinke na organizem.