čudežna-aronija

Aronija za odlično kri in prebavo

Kulinarika

Če bi se vsi med vami zavedali, kako zdravilna je aronija, bi jo najverjetneje že zdavnaj posadili doma. Nekateri za tovrstne zdravilne jagode verjetno še niste nikoli slišali. V tem primeru res veliko zamujate. A človek se vsak dan kaj novega nauči in vedno je pravi čas, da preizkusimo kaj novega.

Med vsemi vrstami jagodičevja, kar ga premore naš planet, aronija vsebuje največ antioksidantov. V njenih plodovih je zelo veliko vitamina A, C, E, več vrst vitamina B. V rastlini je prisoten tudi zelo redek vitamin P. Ta spodbuja delovanje ter absorbcijo vitamina C. Hkrati pa je aronija znana po zelo visoki vsebnosti makro in mikro elementov. Vsebuje betakaroten, železo, jod, fosfor, kalij, kalcij, mangan, bor, molibden. Ne nazadnje aronija vsebuje še naravne rastlinske antibiotike.

Najkoristnejši učinki aronije

Aronija je znana po številnih izjemno koristnih učinkih. V prvi vrsti jo ljudje uživajo, ker zelo povečuje splošno odpornost organizma ter hkrati pomaga dobro zaščititi pred številnimi virusi ter bakterijami. Na zelo učinkovit način razstruplja ter čisti organizem.

Aronija blaži migrene, glavobole, dobro vpliva na prebavo, umirja krče, odpravlja zgago in bolečine v želodcu, drisko. Zelo dobro pomaga pri izboljševanju krvnega pretoka. Izboljšuje nivo železa v krvi, zelo dobrodošla je tudi za nosečnice. Priporoča se ob jemanju nekaterih vrst zdravil in antibiotikov. Zdravniki jo priporočajo za uživanjem vsem po različnih operacijah. Aronija je namreč znana tudi po tem, da močno skrajšuje čas celjena ran in jih celo dezinficira.

Vsakodnevno uživanje aronije

Aronija je torej zlasti dobrodošla za krepitev našega imunskega sistema. Obenem pa dobro očisti ter razstrupi vse toksine, ki se nalagajo v telesu. Strokovnjaki priporočajo, da se aronija lahko uživa prav vsak dan.

Na dan tako lahko zaužijete do 20 svežih ali pa suhih plodov aronije. Če boste pili sok aronije, pa priporočamo, da ga na dan popijte med 30 do 50 mililitrov. Najbolje je, da se aronija uživa takoj po jedi; še najbolj vam priporočamo po zajtrku. Aronija je prav tako užitna za otroke. Ti jo smejo uživati, ko dopolnijo vsaj eno leto.

Izvor in gojenje aronije

Aronija je k nam prišla iz Severne Amerike. Zelo dobro so jo poznali že Indijanci, ki so jo tudi redno uživali. Tudi pri nas zelo dobro uspeva, zato se je v zadnjih nekaj letih pri nas pojavilo kar nekaj velikih nasadov z aronijo.

Sicer pa aronija zraste približno do dva metra visoko. Uspeva na vseh vrstah zemljišč ter na vseh nadmorskih višinah. Njena prednost je tudi ta, da dobro prenese tudi večji mraz in veliko vročino. Prav tako ni občutljiva na bolezni ali na onesnaženost zraka. Ravno zato jo lahko gojite tudi ekološko. Prvič obrodi svoje sadove, ko je stara tri ali štiri leta. Najbolje obrodi, ko je stara osem let. Na enem grmu v povprečju zraste od 8 do 12 kilogramov plodov.

Trpek okus sadeža

Aronija je trpkega okusa, kar pa mnogim med vami ni prav nič všeč. Trpkost se lahko omili s pomočjo sušenja, kuhanja ali zamrzovanja sadežev. Posušeni sadeži pa so že skorajda povsem sladkega okusa.