Čemaž je izvrstno darilo narave

Kulinarika

Čemaž je divja rastlina, ki jo nekateri poimenujejo kar divji česen. Nabirate ga lahko spomladi in velja za izjemno zdravilno rastlino. Še zlasti učinkovit je pri razstrupljanju. Lahko rečemo, da je med vsemi divjimi rastlinami najbolj zdrav. Uporabite pa ga lahko na številne možne načine.

Čemaž iz zemlje v gozdovih pokuka ob koncu zime. Z njim se prehranjujejo tudi nekatere divje živali, na primer medvedi, da si očistijo svoje črevesje in kri. Po lastnostih še najbolj spominja na česen in nekatere raziskave kažejo, da ima divji česen več zdravilnih učinkov v primerjavi z domačim. Njegov okus boste po ustih čutili še vsaj nekaj čas, saj vsebuje močno eterično olje.

Čemaž so uporabljali že Rimljani

Da je čemaž izjemno zdravilna rastlina, so se zavedali že stari Rimljani. Njegovi učinki so razstrupljevalni. Sodi med naravne antibiotike. Mnoge osebe ga vključujejo v očiščevalno kuro. Na izjemno učinkovit način vam namreč očisti prebavila, senčila, kri, kožo in ne nazadnje še dihalne poti.  Odlično vpliva tudi na uravnavanje krvnega tlaka, zavira nastanek krvnih strdkov in znižuje holesterol. Užiten je tako v obliki listov, cvetov, čebulice, plodov kot tudi popkov.

Jedi iz čemaža

Čemaž je izjemno cenjen tudi pri gospodinjah, ki ga lahko uporabijo za marsikaj. Najbolj priljubljen je kot dodatek k solatam, dobrodošel je v najrazličnejših namazih, lahko ga pripravimo kot pesto, odlično se obnese v kombinaciji s krompirjem, jajčnih jedeh, juhah. Prav vsaki jedi naredi poseben okus.

Če ga boste dali sušiti, bo izgubil precejšen del zdravilnih učinkov. V njegovih svežih listih je namreč veliko klorofila, za katerega pa veste, da izjemno dobro pripomore k razstrupljanju in je prav tako antioksidant. Za oster vonj mu dajejo žveplove spojine, kar dobro vpliva na zdravje. Žveplove spojine vsebujeta tudi čebula in česen.

Zamenjava čemaža za šmarnico ali podlesek

Pogosto nas opozarjajo, da je treba biti izjemno previden pri nabiranju čemaža. Tovrstna divja rastlina namreč na prvi pogled spominja na šmarnico in tudi na podlesek. Ravno zato ga mnogi nabiralci zamenjujejo z njima, kar pa je lahko celo smrtno nevarno. Šmarnica in jesenski podlesek sta namreč strupeni rastlini za uživanje. Nekateri čemaž zamenjujejo tudi s kačjim dresnom. Ta pa ni nevaren za človeka, zato zamenjava ni katastrofalna.

Če niste povsem prepričani, ali v roki držite čemaž, šmarnico, podlesek ali kačjo dresen, je najbolje, da list rastline nekoliko povaljate med prsti. Nato povohajte list. Zapomnite si, da ima samo čemaž izrazit vonj, tako kot ga ima česen. Na ta način se boste izognili nevšečnostim, ki lahko celo ogrozijo vaše življenje.

Pravilno nabiranje čemaža

Sicer pa se vam ni treba prav preveč obremenjevati s tem, da bi čemaž kar tako zamenjali. Ko ga boste enkrat držali v roki in na ta način dobro spoznali, ga ne boste mogli kar tako zamenjati z drugimi vrstami rastlin.

Pri nas boste čemaž lahko našli skorajda povsod. Pojavi se zgodaj spomladi, najpogosteje raste ob potokih oziroma v senčnatih soteskah. Izjemno lepa in bujna rastišča čemaža boste najlaže našli v bukovih, hrastovih in gabrovih gozdovih. Ne nabirajte ga v šopih, s tem boste najbolje preprečili, da bi poleg utrgali kakšen list druge rastline.