Pametne hiše omogočajo avtomatizacijo vsakodnevnih opravil

Dom in vrt

Pametni telefon v rokah drži že skorajda vsak med vami. Vse bolj pa so priljubljene tudi pametne hiše. Pri nas se pametno vgrajevanje vključuje v približno petino novogradenj, pri naših sosedih Avstrijcih pa je tega bistveno več; pametno vgrajevanje se vključi že skoraj v polovico novogradenj.

Ključne prednosti pametne hiše so avtomatizacija vsakodnevnih opravil, izjemno visoka stopnja udobja ter varnosti, velik prihranek energije in ne nazadnje povečanje vrednosti nepremičnine, v katero je vgrajena pametna inštalacija.

Kaj vse lahko povežemo v pametni sistem

V pametni sistem lahko vključite krmiljenje sistema za ogrevanje, razsvetljavo, klimatizacijo, prezračevanje, pogon senčil, zapirala oken na strehah, alarmne sisteme z videonadzori, napajanje vtičnic, izklope in vklope porabnikov električne energije in še bi lahko naštevali.

Prednost pametne hiše je tudi v tem, da lahko določene stvari še vedno upravljate na povsem klasičen način, na primer na klasičen način lahko upravljate s stikali.

V pametni sistem se najpogosteje povezujejo hlajenje in ogrevanje, razsvetljava in senčila. Delovanje ogrevanja, na primer, lahko upravljate po urniku, glede na to, ali ste doma ali ne. Ko začne deževati, vam tako pametna hiša oziroma pametne inštalacije omogočijo, da se okna zaprejo sama.

Napredna tehnologija

Morda so pametne hiše za vas videti preveč zapletene; vsaj na prvi pogled. A če bi se nekoliko bolj osredotočili nanje, bi lahko kaj hitro ugotovili, da vam moderno zasnovane hiše v resnici omogočajo zelo preprosto upravljanje. Bistveno je, da ste vešči rokovanja s pametnimi telefoni, računalniki in tablicami.

Vsekakor pa pametne hiše ne ponujajo samo preprostega udobnega upravljanja s kavča, temveč še veliko več. Ena od ključnih prednosti je tudi zelo velik prihranek pri času in ne nazadnje izjemen prihranek tudi pri sami porabi energije.

Sicer pa je prednost varčevanje z energijo marsikomu, ki že uporablja pametno hišo, dala pravi povod, da se je odločil za takšen sistem. S pomočjo pametne hiše se bo v prostorih temperatura uravnavala glede na to, ali se v njih nahajajo osebe ali ne; ali so okna zaprta ali ne; ali je zunaj dan ali noč ter podobno.

Vrhunsko udobje v inteligentni hiši

Inteligentne oziroma pametne hiše vam torej zagotavljajo izjemno veliko mero udobja. Samo s hitrim pritiskom na eno samo spominsko tipko boste lahko že priklicali nastavitev, ki si jo v določenem hipu želite imeti. Ob gledanju televizije se vam bodo avtomatsko spustile žaluzije, sprejemnik se bo vključil, prilagodila se vam bo tudi razsvetljava.

S samo enim daljinskim upravljalnikom boste lahko regulirali garažna vrata, vrata na vhodu svojega doma, delovanje fontane, zalivanje vašega vrta, razsvetljavo, žaluzije in tako dalje.

Varnost v pametni hiši

Ko boste odhajali od doma, boste lahko s pritiskom na tipko zaklenili vrata in vključili alarm. Obenem boste lahko izklopili vso razsvetljavo ter določene elemente, ki so požarno najbolj kritični, na primer likalnik, pečica.

Pametne hiše zelo dobro ščitijo tudi pred vlomilci. Z naključnimi spusti žaluzije ali pa z naključnimi vklopi razsvetljave boste v hiši dajali vtis, kot da ste doma, čeprav boste nekje daleč od doma. In ko bo nekdo v času, ko vas ne bo doma, pozvonil na vhodnih vratih, boste dobili sporočilo na telefon.