nasveti, kako se znebiti voluharja

Kako pregnati voluharja z vašega vrta?

Dom in vrt

Voluhar je na videz izjemno prikupna mala žival, a ko vrtičkar sliši zanj, kar pozeleni. Tovrstne živali na vrtovih in še kje lahko povzročijo nemalo škode. Medtem ko marsikdo na svojem vrtu nestrpno čaka, da se vse razbohoti, neredko sledi veliko razočaranje. Na delu je bil namreč voluhar in s pridelka zato ne bo prav dosti.

Od 15 do 20 centimetrov velika žival je glodavec. Najraje prebiva na obdelanih površinah. Zanj je na tem mestu namreč dovolj hrane. Izjemno rad ima podzemne dele rastlin. Njegove specialitete so na primer čebulice tulipanov, radič, jabolka. Vrt je za voluharja torej najbolj optimalna vrsta okolja, saj rove lahko orje po srednje težki vlažni zemlji.

voluhar

Spodobnost obdelovanja voluharja

Ste vedeli, da lahko samo en voluhar obdeluje območje, ki je veliko okoli 40 kvadratnih metrov? Takšna mala žival lahko zelo uspešno koplje do približno 50 metrov dolge rove, in sicer na globini pol metra. Med kopanjem rovov pa seveda voluhar niakor ne strada. Vzporedno s kopanjem sproti pogloda vse koreninice. Njegovi rovi imajo zato povsem gladke stene.

Najbolj delaven je od sončnem vzhodu ter zahodu. V zimskem času je njegov delovnik nekoliko drugačen. Večji del dela opravi kar preko dneva.

Voluhar ne mara prepiha

Zanimiv in koristen podatek za vas je morda ta, da voluhar nikakor ne mara prepiha. Takšno dejstvo lahko izrabite za nastavljanje pasti, ki voluharja lahko tudi pokonča. In na kakšen način to storite? Njegovo luknjo je treba odkriti. Voluhar jo bo kar sam prišel zapret. Na odkrit rov lahko položite mehansko past. Vanjo na primer nastavite košček jabolka.

Vonj jabolka bo voluharja privabil na plano, past pa ga bo uspešno pokončala. Boj proti voluharju torej lahko poteka na povsem naraven ter učinkovit način.

Morda pa bi voluharji vendarle radi prizanesli. Ne želite ga torej pokončati, temveč samo odgnati. V tem primeru je najbolje, da v rove namestite rastline, ki mu smrdijo. Voluhar na primer ne mara vonja česna, orehovih listov, narcise, ribeza. Takšne vonjave ga lahko hitro uspešno odženejo z vašega vrta. Ne nazadnje pa za odganjanje voluharja na naraven način uporabite tudi prazne steklenice. Te zakopljite na vrt, vrat steklenice naj bo obrnjen navzgor. Ko bo zapihal veter, bo steklenica oddajala žvižgajoč zvok. Takšen zvok prav tako uspešno odžene voluharja.

Še ena učinkovita zaščita pred voluharjem

Vas zanima, kaj še lahko naredite, da voluhar ne bi jedel podzemnih delov vaših rastlin? V bližino problematičnih gredic posadite rastline, ki jih voluhar ne mara. Tulipane na primer kombinirajte z narcisami, česen z radičem, zasadite ribez.

Za zaščito drevesnih korenin lahko poskrbite že pri samem sajenju. Kupite posebne mrežaste košarice. Košarico vstavite v luknjo, a mora del nje kukati ven oziroma nad površino tal. Na takšen način voluhar ne bo mogel priti do korenin. S košaricami prav tako lahko uspešno zaščitite še čebulice okrasnih rastlin.

voluhar

Voluharjevi naravni sovražniki

Voluhar ima seveda tudi naravne sovražnike. To so na primer domače mačke, ptice, sove, ježi, dihurji, roparice. Tudi vaša mačka torej lahko poskrbi za pregon voluharja z vašega vrta.