pametne inštalacije

Pametne inštalacije omogočajo večjo varnost in udobje

Dom in vrt

To, kar vam omogoča sodobna tehnologija, se vam je pred leti morda zdelo popolnoma nemogoče. Da boste kdaj lahko prebivali v pametni hiši, se je zdelo kot znanstvena fantastika. Ali pa, da boste v roki vsakodnevno nosili pametni telefon; ali pa, da se vam bodo vrata kar sama od sebe odpirala. Pametne inštalacije v vašem domu vam omogočajo še veliko več kot le to.

Največja prednost pametne hiše pa je vsekakor v tem, da vam je omogočena veliko večja mera varnosti in udobja. Tudi ko boste daleč proč od svojega doma, boste lahko ves čas učinkovito nadzirali, kaj se dogaja znotraj pa tudi zunaj vašega doma. Ko boste zvečer sedeli na kavču, pa se vam bo temperatura v prostoru sama regulirala, prav tako razsvetljava in še drugi elementi. Pametne inštalacije lahko poskrbijo za prav vse.

ključavnica za pametni dom

Velik prihranek pri energiji

Pametne inštalacije pa vam ne ponujajo samo največje mere varnosti in udobja v vašem domu, temveč na dolgi rok tudi zelo velik prihranek pri energiji. Temperatura v prostoru se bo regulirala glede na potrebe iz okolice, prav tako razsvetljava sama.

In čeprav se nekateri pametnim inštalacijam oziroma pametnim hišam že na daleč izogibajo, ker menijo, da zato niso dovolj usposobljeni in da je vse skupaj za njih preveč komplicirano, je upravljanje v takšnem domu v resnici zelo enostavno.

inteligentna stikala

Vrste upravljanja pametnih inštalacij

Pametne inštalacije v vašem domu se lahko upravljajo na različne načine. V osnovi poznamo tri načine upravljanja. To so upravljanje s tipkami, torej stikali na steni, upravljanje s sobnim upravljalnikom oziroma z majhnim stenskim zaslonom na dotik in upravljanje s pametnimi telefoni, osebnimi računalniki ali tabličnimi računalniki.

Lahko se odločite za takšen način upravljanja, da boste imeli v svojem domu prav vse tri načine. Med seboj bodo popolnoma enakovredni. Sicer pa se večina uporabnikov pametnih inštalacij odloči za kar vse tri načine upravljanja. Dobro je vedeti tudi to, da je vsako funkcijo, ki je povezana v sistem pametnih inštalacij, možno upravljati tudi na popolnoma klasičen način; torej s pomočjo klasičnih tipk v domu. To se izkaže za zelo koristno v primeru, ko za vaš dom, na primer, nekaj časa skrbi starejša oseba ali nekdo, ki se na pametne inštalacije bolj malo spozna.

Upravljanje doma na daljavo

Pametne inštalacije pa vam seveda omogočajo tudi to, da boste svoj dom upravljali na daljavo. Pri sebi boste v takšnem primeru morali imeti povezavo na splet. A sistem pametnih inštalacij oziroma pametne hiše deluje tudi  primeru, ko je internet povsem izklopljen. V takšnem primeru je slabost ta, da doma ne boste mogli upravljati na daljavo.

Najverjetneje pa vas zanima tudi to, kako reagirajo pametne inštalacije v trenutku, ko v hiši zmanjka elektrike. V tem primeru boste ključne porabnike, kot so na primer luči, povezali z univerzalnim napajanjem ali agregatom. Uporabnike prav tako neredko skrbi, kaj narediti v primeru, če odpovedo krmilniki. To bi se lahko zgodilo v primeru poškodbe zaradi strele. Strokovnjaki v takšnem primeru svetujejo, da naj nekaj ključnih porabnikov preklopijo kar na ročni sistem upravljanja.