trebušna slinavka rak

Rak trebušne slinavke je sedma najpogostejša oblika raka v Evropi

Zdravje in lepota

Podatki kažejo na to, da je rak trebušne slinavke sedma najpogostejša oblika raka v Evropi. Pri tej bolezni je dodatno treba izpostaviti še to izjemno visok odstotek umrljivosti bolnikov.

A najprej si na kratko poglejmo, kaj sploh je trebušna slinavka. To je mehak žlezni organ. Leži v trebušni votlini. Organ je velik približno 20 centimetrov, njegova masa pa je okoli 100 gramov. Njena naloga je izločanje pankeričinega soka. V njem so prebavni encimi. Trebušna slinavka skrbi tudi za notranje izločanje hormonov. Motnje v njenem delovanju se izražajo v spremenjeni prebavi, prav tako tudi v obliki sladkorne bolezni.

Simptomi 

Rak trebušne slinavke na začetku kaže povsem neznačilne znake oziroma simptome. To so občasne bolečine v trebuhu, slab apetit, hujšanje in ne nazadnje še napihnjenost.

Še v kasnejšem obdobju se pojavijo bolj specifični znaki in simptomi. To so bolečina v hrbtu, stalna lokalizirana bolečina, driska, zlatenica, srbečica kože, odvajanje hrane, ki je slabo prebavljena.

rak trebušne slinavke

Potek diagnostike

Pri diagnostiki raka trebušne slinavke se strokovnjaki poslužujejo predvsem laboratorijskih preiskav ter slikovnih radioloških preiskav. Zdravniki se posvečajo pregledu slabokrvnosti ter tudi izvidom jetrnih testov in izvidom tumorskih markerjev.

Pri diagnostiki se med slikovnim radiološkimi preiskavami praviloma uporablja ultrazvok. Ta je namreč precej dobro dostopen, saj se sama preiskava lahko izvaja v skoraj vseh zdravstvenih ustanovah. Kljub temu pa ima ta vrsta pregleda nekaj slabosti, na primer včasih je preglednost trebušne slinavke slaba. To zlasti velja za vse tiste bolnike, ki imajo prekomerno težo, in bolnike, ki imajo izraženo napihnjenost črevesja.

Rak trebušne slinavke se veliko hitreje lahko ugotovi z natančnejšimi preiskavami, kot sta na primer magnetna resonanca ali CT preiskava. Pri sumu na oddaljene zasevke pa se strokovnjaki poslužujejo še ene vrste preiskave. To je PET CT preiskava.

Potek zdravljenja 

Rak trebušne slinavke se lahko zdravi s pomočjo kirurškega zdravljenja. Edini način za potencialno omogočeno dolgotrajno preživetje je odstranitev tumorja. Kljub temu pa raziskave kažejo na to, da se lahko operira le tretjina bolnikov. Pri vseh drugih se namreč rak trebušne slinavke odkrije prepozno.

Rak trebušne slinavke se lahko poleg kirurškega zdravljenja lahko zdravi tudi s pomočjo kemoterapije. V nekaterih centrih se lahko izjemoma zdravi tudi s pomočjo obsevanja. V zadnjih letih je bil dosežen vidnejši napredek pri zdravljenju s kemoterapijo.

Agresivnejše oblike zdravljenja so zlasti primernejše za bolj napredne oblike bolezni. V mejnih primerih se zdravniki za takšno zdravljenje odločijo pred predvideno operacijo ter odstranitvijo tumorja.