tč-za-velike-prostore

Kaj morate vedeti pred nakupom toplotne črpalke?

Dom in vrt

Cene kurilnega olja in zemeljskega plina so vedno višje, zato ni nič nenavadnega, da se ljudje vedno bolj nagibamo k cenejšim načinom ogrevanja. Med njimi je zagotovo tudi ogrevanje s toplotnimi črpalkami, ki velja za enega najcenejših.

Glavni razlog za to je, da toplotne črpalke dve tretjini energije izrabljajo brezplačno iz okolja, eno tretjino energije iz električne energije. Vendar pa sta učinkovitost in ekonomičnost toplotnih črpalk v največji meri odvisna od njihovega pravega izbora. Pri tem pa imajo številni uporabniki veliko težav.

kako-tč-dobi-in-ohranja-toploto

Namen toplotne črpalke

Ko se odločate za nakup toplotne črpalke, si morate najprej odgovoriti na vprašanje, čemu jo boste uporabljali. Če iščete najboljšo alternativo ogrevanju vode, potem so najboljša izbira toplotne črpalke za pripravo sanitarne vode. Te predstavljajo najboljše dopolnilo centralnemu ogrevanju in poskrbijo, da vam je topla voda za tuširanje ali pomivanje posode vedno na voljo.

Toplotne črpalke pa se vse pogosteje uporabljajo tudi za ogrevanje prostorov, saj vam zagotavljajo najvišjo raven udobja in nizke stroške ogrevanja. Pri nakupu toplotne črpalke za ogrevanje je potreben dodaten razmislek, katere obnovljive vire energije boste izrabljali. Na voljo je podtalna voda, zrak ali tla.

Različne vrste toplotnih črpalk

Glede na to, katere obnovljive vire energije izrabljamo, ločimo različne vrste toplotnih črpalk. Prva in najpogostejša skupina toplotnih črpalk so toplotne črpalke zrak – voda. Te izkoriščajo toploto zraka in predstavljajo najboljše razmerje med višino investicije in prihranki na račun njihovega delovanja.

Naslednja skupina so toplotne črpalke voda – voda, ki izkoriščajo temperaturo podtalne vode. Sicer gre za najbolj učinkovit način ogrevanja, vendar je potrebno upoštevati, da so tudi stroški investicije večji. Za njeno namestitev je potrebna vrtina in dostop do podtalne vode.

Tretja skupina toplotnih črpalk pa so toplotne črpalke zemlja – voda. Te za svoje delovanje izkoriščajo toploto, ki je skladiščena v zemlji. Tudi ta način ogrevanja zahteva veliko investicijo, saj je potrebno v zemljo namestiti horizontalne kolektorje ali vertikalno geo sondo.

tč-za-velike-prostore

Velikost toplotnih črpalk

Ob nakupu toplotne črpalke pa se pogosto zalomi tudi pri izbiri prave velikosti. To je potrebno pravilno izbrati glede na potrebe po toploti za ogrevanje oziroma sanitarni vodi. Zato je potrebno upoštevati ogrevalno površino, izolativne lastnosti objekta, vrste stavbnega pohištva in vrsto vira, iz katerega toplotna črpalka zajema toploto.

Pri iskanju najboljše rešitve je smiselno izbrati specializiranega ponudnika kvalitetnih toplotnih črpalk. Podjetje Atlas Trading ima na tem področju dolgoletne izkušnje, zato je pravi naslov za vsa vprašanja povezana s toplotnimi črpalkami. Predvsem pa je pomembno to, da boste s skupnimi močmi našli najbolj optimalno rešitev za ogrevanje vašega doma.