3d printanje

Kaj je 3d tiskanje?

Tehnologija

3D tiskanje se v industrijskem svetu uporablja že od 80-ih let, k njegovi večji popularizaciji pa je bistveno prispevala njegova širša dostopnost. Sočasno z razvojem različnih tehnologij 3D tiska, pa so se močno razvili tudi 3D printerji. To so postale zmogljive naprave, s katerimi lahko izdelamo najrazličnejše tridimenzionalne izdelke.

Tako si brez 3D printerjev danes že težko predstavljamo katerokoli področje oblikovanja, saj z njimi izdelujemo izdelke, ki se uporabljajo v številnih vejah industrije. Zagotovo pa ni malo tudi takšnih gospodinjstev, v katerih je 3D printer nekaj že povsem običajnega.

tiskanje s 3d tiskalnikom

Kaj je 3d printer

Osnovna naloga vsakega 3D printerja je, da nalaga material v plasteh in na ta način postopoma oblikuje tridimenzionalni izdelek. Vendar pa 3D printerji pri tem uporabljajo različne tehnologije oziroma načine, s katerimi se natisnjene plasti spajajo skupaj.

Med najpogostejšimi tehnologijami je selektivno lasersko sintranje (SLS) pri kateri se uporablja poliamid v prahu in praktično nima nobenih oblikovnih omejitev. S 3D printerji se lahko izvaja tudi stereolitografija (SLA), ki je ena najpogostejših oblik industrijskega 3D tiska. Na koncu pa ne smemo pozabiti še na nalaganje laminarnih plasti (LOM) in ciljno nalaganje (FDM), ki sta najbolj razširjeni in cenovno ugodni.

Prednosti

Skupna lastnost vsem tehnologijam je ta, da 3D tiskanje poteka s pomočjo računalniško izrisanega 3D modela. Takšen izris je izjemno natančen, hkrati pa ga je mogoče neprestano in zelo enostavno spreminjati in prilagajati.

3D printerji natisnejo izdelek izključno na podlagi računalniškega modela, kar pomeni, da je končni izdelek izjemno natančno izdelan in oblikovno popolnoma dovršen. Za izdelavo ne potrebujemo nobenih dodatnih kalupov ali modelov, po zaključku tiskanja pa ni nobene potrebe po dodatnem brušenju ali katerikoli drugi obdelavi.

3d printer

Izdelava prototipov

Dodatna prednost 3D printerjev je v tem, da lahko uporabljajo različne materiale kot so guma, plastika, papir, kovine in še mnogo drugega. Prav tako pa so 3D printerji idealna rešitev za izdelavo prototipov, saj je njihovo načrtovanje in prilagajanje zelo enostavno, celoten postopek pa je zelo hiter in učinkovit.

Čeprav je investicija v 3D printerje morda nekoliko večja, pa se nam hitro obrestuje. Na dolgi rok je to zagotovo najcenejši način za izdelavo tridimenzionalnih izdelkov, poleg tega pa so stroški vzdrževanja minimalni. S 3D printerji pa izdelki niso le oblikovno dovršeni, ampak so tudi izjemno uporabni. Srečamo jih v avtomobilski industriji, letalstvu, inženirstvu, arhitekturi in drugih vejah industrije.