Podzemlje Pece

Potovanja

Slovenija ima izredno zanimivo strukturo tal, ki omogočajo, da so se v znotraj zemlje oblikovale prekrasen jame, ki sestavljajo bogato naravno dediščino, ki si jo pridejo ogledati prebivalci celotnega sveta.

Čeprav se najlepše podzemne jame nahajajo le na območju Krasa in Notranjega Krasa, lahko tudi v ostalih predelih Slovenije najdemo kakšno zanimivo podzemlje. Eno izmed zanimivih podzemnih jam je tudi tako imenovano podzemlje Pece, ki nam nudi ogromno možnosti za spoznavanje Koroške ter njenih krajev.

Kaj nam ponuja podzemlje Pece

Podzemlje Pece v bistvu ni jama v klasičnem pomenu besede. Gre namreč za rudarske rove, ki potekajo skozi Peco. Skozi podzemlje Pece se lahko zapeljemo s kolesom. podzemlje Pece nam ponuja 5 kilometrov dolgo progo, med katero se bomo lahko preizkusili v kolesarjenju po temi. Seveda je kolesarjenje v podzemlje Pece vodeno, saj bi se sami med rovi lahko izgubili.

Preden vstopimo v podzemlje Pece, nam vodiči dajo čelado in svetilko, ki nam skozi celotno pot omogoča dobro vidljivost pred sabo. To je je nujna oprema, saj moramo biti v podzemlju Pece varni. Seveda pa se kolesarska pot začne že veliko preden vstopimo v rove. Tako spoznamo po dolinah Koroške in tudi vse manjše kraje na poti.

Kam moramo, če želimo doživeti podzemlje Pece

Vsi, ki bi radi iz prve roke doživeli podzemlje Pece, se morate odpraviti v Črno na Koroškem in poiskati Infocenter Podzemlja Pece. Tam vplačate potrebno vstopnino in se z vodnikom odpeljete na nepozabno dogodivščino.

Ker pa podzemlje Pece ni edina možnost spoznavanja Koroške, se lahko v tam zadržimo tudi več dni in tako spoznamo tudi njihove ostale znamenitosti, ki jih je še zelo veliko. Podzemlje Pece je le ena izmed možnosti, ki nam jo ponujajo ti kraji.

Na vstopni točki si boste lahko izposodili vso opremo. Tako ni potrebno pripeljati svojega kolesa, temveč si ga lahko enostavno izposodimo pri njih. Za podzemlje Pece imajo namenjenih več koles različnih velikosti. Kolesa so odlično vzdrževana in imajo primerne gume za vožnjo skozi rove.

Ko boste prekolesarili celotno podzemlje Pece, se boste znašli na Bregu nad Mežico, kjer vas bo pot vodila naprej po navadni asfaltirani cesti, vse do Glančnika.

Pot je zanimiva tudi za otroke, že zlasti zato, ker se v notranjosti rudnika vsi kolesarji ustavijo in poslušajo vodnika, ko jim pripoveduje zanimive zgodbe iz časov, ko je rudnik vsakodnevno obratoval. Skrivnostne zgodbe podzemlja Pece, so primerne za otroke vseh starosti.