Obisk Ravn na Koroškem so odlična ideja za nedeljski izlet

Potovanja

Koroška je polna zanimivih krajev, ki jih lahko pobližje spoznamo, če se odločimo za kratek enodnevni izlet. Lahko pa si tudi omislimo čudovite zimske ali poletne družinske počitnice na smučišču Kope in se tako za kakšen dan odpravimo tudi po okoliških mestih. Pot nas bo zagotovo pripeljala tudi v Ravne na Koroškem.

Ravne na Koroškem so največje mesto na Koroškem. Mesto stoji poleg reke Meža in nudi veliko zanimivosti, ki naj jih bodo domačini z veseljem predstavili. Prebivalci Raven na Koroškem si namreč že leta prizadevajo, da bi Ravne na koroškem in celotno Koroško približali slovenskim turistom ter tudi tujcem.

Zgodovina mesta 

Zgodovinarji pravijo, da je bilo to območje poseljeno že v daljni preteklosti. Tu so namreč našli ostanke, ki pripadajo antiki. Skozi Ravne na Koroškem je potekala tudi rimska cesta, kar je pomenilo, da so se tu vstavljalo trgovci, vojska in takratni pomembni ljudje. O tem obdobju pričajo zanimive najdbe, med katerimi lahko izpostavimo čudovito rimsko keramiko, trdo opeko, rimske kovance ter kamenčke iz katerih so izdelovali krasne mozaike.

Če se pomaknemo po časovnici najprej, lahko opazimo, da je bilo mesto prvič omenjeno že danega lega 1248. Seveda se mesto takrat ni imenovalo Ravne na Koroškem, nosilo je namreč ime Guttenstein. V tistih letih so tu prirejali ogromen semenj, kjer je lokalno prebivalstvo lahko prodajalo in kupovalo domače izdelke. Mesto je s tem krepilo svojo moč in postajalo vse bolj pomembno.

Ravne na Koroškem so zibelka obrtništva

Ker se je z organizacijo sejmov povečalo povpraševanje po različnih izdelkih, se je tu začela hitro razvijati obrt. V zapisih tako lahko zasledimo, da je bilo tukaj veliko čevljarjev, kovačev, lončarjev, rokavičarjev, glavničarjev itd. Vsaka obrt je imela ogromno možnosti za razvoj, saj je trgovina cvetela.

Seveda pa so Ravne na Koroškem povezane tudi z železom. Ko se je leta 1620 začela razvijati obdelava železa, so se vse moči mesta usmerile v to dejavnost. Tako so že v letu 1774 začeli z svojo lastno železarsko industrijo, ki je hitro začela cveteti.

Planinske koče

Če se bomo odločili za raziskovanje kakšne planinske poti na Koroškem, bomo hitro ugotovili, da imajo v sklopu planinskih koč, odlično kulinarično ponudbo. Odpravimo se lahko do planinskega doma Košenjak, do katerega vodi lahka in označena pot. Ko doma bomo prispeli po dobri uri in pol hoje. Na vrhu pa se bomo lahko umirili v objemu neokrnjene narave.

Planinske poti na Koroškem nam tako omogočajo odlične daljše in krajše pohode ter sprehode, ki jih bomo zlahka premagali tudi z našimi najmlajšimi. Otroke lahko navdušimo za Dom na Peci, ki je povezan z legendo o kralju Matjažu, ki že leta spi v jami pod Peco.

Po obilnem kosilu se bomo z otroci lahko spustili v jamo kralja Matjaža, kjer bodo otroci občudovali lepo izdelan kip. Z dobro povedano zgodbo o kralju Matjažu pa jih bomo zagotovo navdušili za ponovni ogled kakšne planinske poti na Koroškem.

Lastniki ali upravniki planinskih koč in domov so uvideli, da z dodatkov različnih aktivnosti, ki jih ponudijo gostom, povečajo obisk skozi celo leto. Velikokrat se v Sloveniji pojavi težava, da ljudje ne poznajo določenega kraja in zato tudi ne vedo, kaj vse lahko ponuja. Malo družin se tako za vikend poda na planinske poti na Koroškem, ker jih enostavno ne pozna.

Turistične organizacije pa se v zadnjih letih trudijo, da bi z mikavnimi zapisi in predstavitvami krajev, lep privabila čim več gostov. Če se bodo ljudje nekje dobro počutili, se bodo tja z veseljem vračali.

Planinske poti na Koroškem vključujejo tudi Kočo Planinc, do katere vodi čudovita pot, ki gre skozi pohorske gozdove. Sem se lahko zatečemo v poletnem času, saj nas bodo gozdovi s svojimi ogromnimi krošnjami prijetno hladili. Med raziskovanjem planinske poti na Koroškem. Si bomo med drugim lahko ogledali tudi staro župnišče s Slomškovo sobo, ki ima znamenit poslikan strop.

Ogled mesta prepriča vsakogar

Ravne na Koroškem so mesto, ki si ga mora ogledati vsak Slovenec. Poleg zgodovine in bogate kulturne dediščine nam mesto nudi ogromno aktivnosti, ki jih lahko izvajamo ob lepem vremenu.

Izkoristimo lahko veliko športnih površin, kjer mladi lahko razvijajo svoje potenciale. Plavalcem pa je na voljo olimpijski bazen, ki obratuje skozi celo leto. Največ obiska pa zagotovo privabi pozimi, ko se po smučanju prileže umirjeno plavanje.