zdravilni smrekovi vršički

Zdravilni smrekovi vršički

Zdravje in lepota

Ob pogledu na veliko smreko, ki je polna lepih mladih vršičkov, verjetno niti ne pomislite, koliko zdravilnega se skriva v njih. A vsi tisti, ki prisegate na naravna zdravila, zagotovo veste, kako zelo zdravilni znajo biti ravno smrekovi vršički.

Sirup iz smrekovih vršičkov ste zagotovo že kdaj poskusili. Najbolj učinkovit se izkaže pri kašlju ter podobnih nevšečnostih. A smrekovi vršički vam ponujajo veliko več kot le sirup. Iz njih lahko pripravite izvrstne napitke, jih dodajate k najrazličnejšim jedem in ne nazadnje jih lahko vložite na isti podoben način kot kisle kumarice.

Vršičke je treba temeljito očistiti

Smrekovi vršički so zdravi, bolj kot si morda mislite. A to še zdaleč ne pomeni, da jih samo odtrgate z drevesa in pričnete z njimi pripravljajte vse mogoče pripravke. Najprej jih je treba temeljito umiti oziroma očistiti. Le na ta način bo njihov učinek tak, kot mora biti.

Čeprav boste verjetno vršičke z drevesa nabirali v lepi naravi, v resnici nikoli ne veste, kaj vse se nahaja na njih. Preden torej pripravite odličen napitek za zdravo telo in duha, poskrbite, da bodo vršički res dobro očiščeni.

Koristni nasveti za pripravo sirupa

Smrekovi vršički so torej najbolj prepoznavni po sirupu, ki odlično učinkuje proti kašlju. In čeprav vam je recept za sirup sila preprost in ga veste že na pamet, pa ste morda spregledali nekaj, kar je pri pripravi sirupa izjemno pomembno.

Na lov za vršički se morate podati v maju ali juniju. Paziti morate na to, da jih boste nabirali v toplem in sončnem vremenu. Smreke morajo biti suhe. Na ta način boste z njih dobili kakovostne vršičke za pripravo sirupa.

Kje jih nabrati?

Smrekovi vršički morajo biti praviloma nabrani globlje v gozdu, ne kar kjer koli jih ugledate, na primer ob cesti. Najbolje je, da se z avtom najprej zapeljete nekam na hrib, nato pa nekaj časa hodite od v gozd, daleč stran od ceste. Še najbolje pa je, če jih boste nabirali med hojo po hribih.

Izjemno pomembno je tudi to, da smrekovi vršički niso nabrani takoj po dežju. Dežne kapljice namreč z njih sperejo vso smolo ter eterična olja. To pa so tudi ključne sestavine za pripravo najboljšega sirupa. Nekakovosten vršiček boste prepoznali po njegovi izjemno gladki teksturi. Povaljajte ga med prsti. Če ne bo lepljiv, pomeni, da ni primeren za pripravo sirupa. Sicer pa takšni smrekovi vršički ne oddajajo niti nobenega posebnega vonja, kar je še en znak, da se jih v tem primeru ne splača trgati z drevesa.

Najboljši poganjki za pripravo izdelkov

Smrekovi vršički za pripravo sirupa in drugih zdravilnih izdelkov oziroma jedi ne smejo biti preveliki oziroma bujni. Najboljši so tisti vršički, ki so mladi, svetli, sočni, drobni, mehi. Takšni vršički so zagotovo prepojeni z vitamini in številnimi dragocenimi hranilnimi snovmi. To lahko preizkusite tudi na roki. Ko boste mlad in zelo svetel poganjek povaljali po roki, bo za njim ostala lepljiva sled. Vse pa vam bo prijetno dišalo po smoli.

Ni torej vseeno, kakšni smrekovi vršički pristanejo v vaši košari.