kako-odpraviti-zvonenje-v-usesu

Tinitus ali zvonjenje v ušesu

Zdravje in lepota

Tinitus lahko poimenujemo tudi kot zvonjenje ali šumenje v ušesih. To je posebna vrsta pojava, pri katerem prizadeta oseba sliši zvok, ki v resnici ni prisoten kot zunanji izvor zvoka. Na sploh je takšno stanje pri ljudeh precej pogosto. Nekatere osebe pojav doživijo le enkrat v življenju, druge se z njim spopadajo dlje časa oziroma je zanje značilna kronična oblika tinitusa.

Tinitus najpogosteje prizadene osebe, stare med 55. in 65. letom starosti. Takšnih oseb je 20 %. Kronični oziroma dolgotrajni pojav pa se pojavi pri 1 % celotnega prebivalstva. Težava naj bi se pojavljala občasno, le nekaj ljudi torej boleha za dolgotrajnejšo oziroma kronično vrsto tinitusa.

Zvok pri tinitusu

Pri osebah, ki imajo tinitus, se lahko pojavljajo številni znaki. Tinitus lahko osebe občutijo v obeh ušesih ali pa samo v enem. Najpogosteje ga prizadeti označujejo kot zvonjenje ali šumenje v ušesu. Neredko ljudje pri takšnem pojavu slišijo še brenčanje, sikanje, brundanje, rjovenje, žvižganje, cviljenje ter podobno.

Zvok pri tinitusu je najpogosteje konstanten. Ljudje ga lahko slišijo v obliki ritmičnega zvoka, pokanja in celo udarjanja. Lahko ga slišijo sočasno z bitjem srca. V tem primeru se pojav imenuje utripajoči tinitus.

Vzroki za pojav tinitusa

Tinitus se lahko pojavi zaradi različnih vzrokov. Lahko pa trdimo, da povsem natančnega vzroka ne moremo odkriti. Najpogostejši vzroki za nastanek pojava pa so zagotovo starost, izpostavljenost glasnim zvokom, zdravila, okužba ušesa, ušesno maslo, tujki v ušesu, poškodba glave, poškodba notranjega ušesa ter druge bolezni, na primer premočno delovanje ščitnice ali slabokrvnost.

Preprečevanje in zdravljenje tinitusa

Tinitus lahko najlaže preprečimo tako, da se ves čas izogibamo preglasnim zvokom. Prav tako je dobro, da preprečujemo nastanek ušesnega masla. Sicer pa je tinitus znak manj resne bolezni. V zelo redkih primerih je lahko povezan s stanjem, ki ogroža življenje.

Hujše oblike tinitusa se lahko zdravi na različne možne načine. V prvi vrsto so to zdravila na recept. Sem sodijo na primer pomirjevala ter antidepresivi. Pri zdravljenju tinitusa so v ospredju še električna stimulacija določenih vrst živcev, operacija, uporaba naprave, ki je podobna slušnemu aparatu, in ne nazadnje še terapija z glasbo ali s posebno vrsto zvoka.

Samopomoč 

Če vas muči tinitus, na primer lažja oblika, si lahko na učinkovit način pomagate kar sami. Najbolje je, da se izogibate kavi, pravemu čaju ter soli. Ti namreč dokazano slabšajo tinitus. Prav tako se izogibajte glasnih zvokov, uporabi slušalk. Uporabljajte zdravila z izvlečki rastline ginko in ne nazadnje lahko uživate kakovostna prehranska dopolnila, ki vključujejo cink.