Menierova bolezen

Menierova bolezen

Zdravje in lepota

Za nekatere bolezni slišimo prvič, še zlasti tedaj, kadar v svoji neposredni bližini nimamo nikogar, ki bi takšno bolezen imel. Za mnoge med vami je morda menierova bolezen povsem neznana. Gre za neozdravljivo kronično oziroma dolgotrajno bolezen. Povzroča pa jo motnja notranjega ušesa.

Posledice menierove bolezni se kažejo v motnji sluha, v obliki vrtoglavice, kot zvonjenje v ušesu. Nekateri sluh zaradi te bolezni lahko popolnoma izgubijo.

Menierova bolezen se praktično lahko pojavi v katerem koli obdobju človekovega življenja. Najpogosteje pa se pojavi med štiridesetim in petdesetim letom starosti. Simptomi se pojavljajo tudi pri otrocih. Bolnikom se na različne možne načine poskuša pomagati, da jim je v življenju nekoliko lažje. Ker se znaki oziroma simptomi bolezni pojavljajo v obliki napadov oziroma epizod, pa je vse skupaj za življenje lahko precej zoprno. Posamezni napad praviloma traja nekje do dvajset minut. Lahko pa tudi do več ur, a ne dlje od 24-ih ur.

Najpogostejši znaki za menierovo bolezen

Menierova bolezen s seboj nosi tipične znake oziroma simptome, kot so glavoboli, vrtoglavice, izguba sluha, zvonjenje v ušesih oziroma tinitus, občutek polnosti v ušesu. Glavoboli in vrtoglavice se vedno pričnejo spontano, ne da bi kar koli prej kazalo nanje. Ker so vrtoglavice in glavoboli lahko zelo močni, jih pogosto spremljajo slabost, bruhanje, nestabilnost v ravnotežju, znojenje. Včasih se že pri zgodnji fazi menierove bolezni pojavi popolna izguba sluha. Pojavi pa se v prizadetem ušesu.

Bolnik z menierovo boleznijo ima stalno občutek, da mu v ušesu zvoni, brenči, žvižga ter podobno. Takšen znak je lahko povezan tudi s tesnobo ali stresom. Občutek polnosti v ušesu pa povzroča pritisk. Tudi za nastane v prizadetem ušesu.

Simptomi 

Menierova bolezen oziroma simptomi zanjo se praviloma prične v enem od ušes. Sčasoma pa se znaki lahko razširijo na obe ušesi. Posamezniki, ki doživljajo napade, so po njih zelo utrujeni. Hkrati se jim lahko pojavijo tudi do trije simptomi.

Slaba plat bolezni je tudi za, da se napade ne more napovedati. Med posameznimi napadi lahko mine celo leto ali  več, možno pa je, da se eden za drugim pojavijo v roku enega tedna. Da se menierova bolezen lahko sploh potrdi s strani zdravnikov, se morajo simptomi nujno večkrat ponoviti.

Vzroki 

Menierova bolezen še nima povsem odkritih vzrokov za svoj nastanek. Ključni razlog bi po mnenju nekaterih strokovnjakov bil ta, da je v notranjem ušesu nenormalno veliko tekočine. Dejavniki za izjemno veliko tekočine v telesu so lahko nepravilno odtekanje tekočine, nenavadni imunski odzivi, različne alergije, poškodbe glave, okužba dihal, migrene, virusne okužbe, virusne bolezni, okužbe srednjega oziroma notranjega ušesa.

Menierova bolezen se v zgodnji fazi kaže v obliki vrtoglavic, v ušesu se čuti polnost, lahko se izgubi sluh. V srednji fazi so vrtoglavice manj pogoste, pogosteje se pojavlja izguba sluha ter zvonjenje v ušesih oziroma tinitus. V pozni fazi bolezni so vrtoglavice izjemno redke, slabšanje sluha in zvonjenje v ušesih pa se samo še stopnjujeta. Za to fazo je značilno tudi zelo nestabilno ravnotežje.