kaj-je-krpalni-kanal

Karpalni kanal ali zapestni prehod

Zdravje in lepota

Karpalni kanal ali zapestni prehod označuje ozek tunel na predelu dlanske strani zapestja. V karpalnem kanalu je živec in devet tetiv mišic. Te upogibajo dlan in prste. Funkcija kanalnega kanala je torej motorična oziroma gibalna ter senzorična oziroma čutna.

Pritisk na živec se sprva pokaže v obliki simptomov. Ti so posledica motenega delovanja senzorične komponente. Simptomi so na primer bolečina ali mravljinčenje. Če pritisk nikakor ne popusti, je posledično prizadeta še komponenta za gibanje. Razvije se sindrom oziroma specifična šibkost mišic dlani.

Vzroki za pritisk na mediani živec

Vzroki za pritisk na mediani živec oziroma za utesnitev so lahko najrazličnejši. Med najpogostejšimi vzroki so na primer bolezenska stanja, motnje hormonskega ravnovesja, oteklina. Otekline zmanjšujejo obseg kanala. To povzroča pritisk na mediani živec.

Stanje po operaciji 

Roka je po operaciji karpalnega kanala praviloma nameščena v opornici. To se po približno treh dneh lahko ostrani. Prsti se pričnejo kmalu normalno raztegovati, vendar po natančnih navodilih zdravnika. Šivi se odstranijo po dveh tednih. Podkožni šivi se kasneje stopijo sami od sebe.

Ko je karpalni kanal operiran, je navadno roka po treh tednih že pripravljena za opravila. Težja opravila naj bi se opravljala nekoliko kasneje – počakati je treba vsaj en mesec. Še več mesecev po operaciji pa se lahko pojavljata občasno mravljinčenje ter zmanjšana moč v prstih. Vse težave povezane z operacijo karpalnega kanala naj bi izzvenele eno leto po operaciji.

Trajanje posega

Ko je karpalni kanal potrebno operirati, je dobro vedeti nekaj osnovnih informacij, na primer koliko časa traja poseg, kakšna vrsta anestezije je uporabljena, ali je potrebna hospitalizacija, koliko časa povprečno poteka okrevanje, kdaj se odstranijo šivi in ne nazadnje, koliko časa je potrebno biti odsoten z dela.

Karpalni kanal oziroma njegova operacija traja približno 15 minut. Za poseg je potrebna lokalna anestezija. Hospitalizacija ni potrebna. Čas okrevanja je približno od 4 do 6 tednov. Šivi se odstranijo po približno 14 dneh. Z dela pa ste praviloma odstotni od 4 do 6 tednov.

Preprečevanje sindroma karpalnega kanala

Sindrom karpalnega kanala lahko preprečujemo na različne možne načine. Verjetnost, da bo do sindroma prišlo lahko na primer zmanjšujete tako, da imate med delom pogostejše odmore. Paziti morate na pravilno držo. Zlasti je pomembno raztegovanje dlani in zapestja.

Ko roke ne potrebujemo oziroma ne uporabljamo, je pomembno, da jo imamo v nevtralnem položaju. Zelo na primer pomaga, če imamo v času počitka v roki mehko žogico. Za preprečevanje tovrstnega sindroma so nam na voljo tudi najrazličnejše preproste vaje.