doma narejen pralni prašek

Domači pralni prašek

Izbor uredništva

Že dlje časa razmišljate o tem, kako bi si določene izdelke, za katere sedaj zapravite preveč denarja, morda pričeli delati kar sami doma. S tem ne bi prihranili samo kar nekaj denarja, temveč bi poskrbeli tudi za večje zdravje in boljše počutje. Za izdelke bi namreč uporabljali samo kakovostne in naravne sestavine.

Vse več ljudi se na primer doma odloča narediti prašek za pranje. Domači pralni prašek pa v resnici sploh ni težko narediti. Tovrstni izdelek vam za izdelavo ne bo vzel preveč časa. Ko se boste na ves proces navadili, vam bo takšno početje postalo zabavno. Najverjetneje se boste kasneje lotili izdelave še česa drugega. Ugotovili boste, da so domača sredstva za čiščenje morda še učinkovitejša v primerjavi s tistimi, za katera v trgovini pogosto zapravite bistveno preveč denarja.

Ključne prednosti domačih izdelkov za čiščenje

Domači pralni prašek vam torej ponuja številne prednosti. Naredili ga boste hitro, preprosto, doma. Tudi cenovno bo vse skupaj veliko ugodnejše, ob tem pa boste dobro poskrbeli še za okolje. Ne nazadnje se boste izjemno razveselili, ko boste opazili, da je doma narejen prašek lahko kos tudi najtrdovratnejšim madežem.

Če boste v domači pralni prašek dodali prijetno dišeče eterično olje, boste z izdelkom ter opranim perilom še toliko bolj zadovoljni. Na trgu so najrazličnejša eterična olja dobro dostopna. Izbira pa je zlasti odvisna od tega, kakšen vonj vam je najbolj v skladu z opranim perilom.

Več različnih možnosti za izdelavo domačega praška

Domači pralni prašek se lahko izdela v več različicah. A v osnovi so vse enake. Najprej morate zavreti tri litre vode. Nato jo boste odstavili in vanjo vmešali naribano kocko naravnega mila. Poskrbite, da bo milo res na drobno naribano. Takšnega mila naj bo približno 125 gramov. Priporočamo vam, da se odločite kar za mersajsko milo. Nato mešajte toliko časa, da se milo oziroma drobci mila popolnoma stopijo.

Čisto na koncu boste dodali še lonček pralne sode. Počakati boste morali, da se tudi ta popolnoma stopi. Pralno sodo brez težav lahko nadomestite kar s soda bikarbono. A preden jo dodate, ko porazdelite na pekaču, nato jo daste v pečico na 200 stopinj za približno pol ure. Na vsake toliko časa jo malce pomešajte. Domači pralni prašek je že skoraj na pol poti do končne izdelave.

Dodatki k domačemu pralnemu sredstvu

Domači pralni prašek bo kmalu pripravljen. Sedaj pustimo, da se hladi. Tu in tam mešanico pomešamo, da se ne bi preveč strdila. Če nastrgano milo ni bilo odišavljeno, je dobrodošlo dodati nekaj kapljic poljubno izbranega eteričnega olja. Pazite le, da bo ekološko.

Zmes nato prelijete v plastenko; najbolje, da kar v to, kjer je bil prej kupljeni pralni prašek. Če se vam doma pripravljeno sredstvo preveč strdi, mu dodajte samo malo vode in ga narahlo potresite. Domači pralni prašek boste odmerjali na isti način kot kupljenega. Za še boljši učinek lahko v času pranja perila dodate še alkoholni kis. Tega uporabite namesto običajnega mehčalca. Pri pranju belega perila pa je najbolje dodati kar soda bikarbono. Ta je namreč odlično naravno sredstvo za beljenje. Ne uporabljajte pa je na temnem perilu, saj vam na njem lahko pusti neprivlačne sive madeže.